VZDRŽEVANJE OGREVALNIH NAPRAV

NAJ BO VZDRŽEVANJE OGREVALNIH NAPRAV NAŠA SKRB.

SERVIS PLINSKEGA KOTLA IN PEČI

Proizvajalec svetuje pregled plinske peči enkrat letno oz. po potrebi tudi pogosteje. Pregled plinskega kotla mora opraviti strokovnjak na tem področju, saj imajo nestrokovno izvedena vzdrževalna dela in popravila na plinskih pečeh za posledico lahko hude nesreče.

Strankam svetujemo sklenitev pogodbe za redne letne servisne preglede plinske peči. Redno vzdrževanje in nadzor sta tudi garancija za varno, optimalno in varčno obratovanje celotnega sistema centralnega ogrevanja.

Pri pregledu plinske stenske peči se opravi vizualni pregled splošnih korozijskih pojavov na plinski peči oz. na njenih delih. Opravi se pregled, čiščenje toplotnega izmenjevalnika, tesnil, gorilnika in ventilatorja s plinsko armaturo. Prav tako se opravi tudi demontaža in pregled vžigalne naprave ter ionizacijske elektrode, ki se jih po potrebi zamenja. Pregleda in očisti se tudi sifon in lovilna posoda za kondenzat. Pred servisnim zagonom plinske peči se opravi tlačni preizkus plinske proge od plinske pipe pred pečjo. Po sestavljanju elementov in uspešno opravljenem pregledu tesnosti se opravi funkcijski test z izvršitvijo nastavitvese in meritve izgorevanja plinske peči z ustrezno merilno opremo. S spreminjanjem količine plina dobimo najbolj optimalne vrednosti izgorevanja. Meritev dimnih plinov vključuje meritev kisika (O2), temperature dimnih plinov, ogljikovega monoksida (CO) in dušikovega oksida (NOx).

Le dobro vzdrževana in nastavljena plinska peč omogoča zanesljivo, varno in varčno obratovanje ogrevalnega sistema. Prihranek goriva lahko pri dobro nastavljeni plinski peči znaša tudi do 10 % ali več.

SERVIS PLINSKEGA GORILNIKA

Proizvajalec svetuje pregled plinskega gorilnika enkrat letno oz. po potrebi tudi pogosteje. Pregled plinskega gorilnika mora opraviti strokovnjak na tem področju, saj imajo nestrokovno izvedena vzdrževalna dela in popravila na plinskih gorilnikih za posledico lahko hude nesreče.

Pri pregledu plinskega gorilnika se očistijo zračni kanal, kolo ventilatorja, demontira in očisti se plamenska glava in zastojna plošča. Očisti ali po potrebi zamenja se vžigalna elektroda, enako velja za element nadzora plamena. Pregleda se filter vložek plinskega filtra. Pred servisnem zagonom plinskega gorilnika se opravi tlačni preizkus plinske proge od plinske pipe pred plinskim gorilnikom v smeri proti kotlu. Po uspešno opravljenen pregledu tesnosti se plinski gorilnik zažene in preveri delovanje vžigalne naprave, elementa za nadzor plamena, tlačnega stikala za zrak (ugotavlja se pretok zraka skozi gorilnik) ter tlačnega stikala za ugotavljanje prisotnosti tlaka plina na dovodnem plinskem priključku. Meritve izgorevanja se kot zadnjo stopnjo pri pregledu plinskega gorilnika opravi z ustrezno merilno opremo. Pri tem se spreminja posamezne parametre (zrak, tlak plina, nastavitev mešalne glave), da se doseže najbolj optimalne vrednosti izgorevanja, saj že sprememba naštetih parametrov poruši optimalnost izgorevalnega sistema. Meritev dimnih plinov vključuje meritev kisika (O2), temperature dimnih plinov, ogljikovega monoksida (CO) in dušikovega oksida (NOx).

Le dobro vzdrževan in nastavljen plinski gorilnik omogoča zanesljivo, varno in varčno obratovanje ogrevalnega sistema. Prihranek goriva lahko pri dobro nastavljenem gorilniku znaša tudi do 10 % ali več. Izgorevanje plinastih goriv je popolnejše kot pri kotlih na trda goriva, zato po končani ogrevalni sezoni največkrat zadostuje čiščenje kotla in odstranitev saj s sten kurišča.

SERVIS OLJNEGA GORILNIKA

Glede na zakonske predpise in predpise proizvajalca je priporočljivo, da strokovno usposobljena oseba oljno kurilno napravo (oljni gorilnik) enkrat letno pregleda, preizkusi oziroma opravi servis oljnega gorilnika.

Strankam svetujemo sklenitev pogodbe za redne letne servisne preglede oljnega gorilnika. Redno vzdrževanje in pregledovanje sta tudi garancija za varno, optimalno in varčno obratovanje celotnega sistema centralnega ogrevanja.

Pri servisu oljnega gorilnika se zamenja filter vložek na dovodnem filtru, pregledajo se pregibne cevi dovoda goriva, očisti ali zamenja se oljni filter oljne črpalke. Šobo se zamenja najmanj enkrat letno, pogoj pa je tudi pravilna dimenzija glede na moč kotla v mejah, ki so določene s strani proizvajalca. Prav tako morata biti med seboj usklajeni moč kotla in gorilnika. Nadaljnji koraki pri servisu oljnega gorilnika so čiščenje dovodnih kanalov za zrak, čiščenje ventilatorja, čiščenje mešalne glave in pregled vžigalnih elektrod. Po sestavljanju se opravi funkcijski test - preveri se tlak oljne črpalke, preizkusi se tipalo plamena in izvedejo se nastavitve ter meritve izgorevanja oljnega gorilnika z ustrezno merilno opremo. Pri tem se spreminja posamezne parametre (zrak, tlak črpalke goriva, nastavitev mešalne glave), da se dosežejo najbolj optimalne vrednosti izgorevanja, saj že sprememba naštetih parametrov poruši optimalnost izgorevalnega sistema. Meritev dimnih plinov vključuje meritev sajavosti, kisika (O2), temperature dimnih plinov, ogljikovega monoksida (CO) in dušikovega oksida (NOx).

Le dobro vzdrževan in nastavljen oljni gorilnik omogoča zanesljivo, varno in varčno obratovanje ogrevalnega sistema. Prihranek goriva lahko pri dobro nastavljenem gorilniku znaša tudi do 10 % ali več. Izgorevanje tekočih goriv je popolnejše kot pri kotlih na trda goriva, zato po končani ogrevalni sezoni največkrat zadostuje čiščenje kotla in odstranitev saj s sten kurišča.

SERVIS KOTLOVNICE

Nemoteno delovanje ogrevalnega sistema v hladnejših mesecih leta je zagotovo v veliki meri odvisno od zanesljivosti delovanja posameznih elementov sistema, ki temelji predvsem na kakovosti in rednem vzdrževanju posameznih naprav in delov, vgrajenih v sistem.

Posebno skrb namenite temu, da se kotlovnica redno čisti in tako sproti odstranjuje vso nepotrebno navlako, kar omogoča, da čez noč ne postane priročno skladišče in s tem moteč faktor za delovanje.

Poleg natančno pregledanega oljnega gorilnika, plinskega gorilnika oziroma plinskega kotla je za pravilno delovanje sistema centralnega ogrevanja potrebno preveriti tudi nekaj naslednjih dejavnikov:

 • delovanje varnostnih naprav – tlačnih oziroma nivojskih stikal za izklop naprav v primeru pomanjkanja vode v sistemu centralnega ogrevanja,
 • delovanje obtočnih, cirkulacijskih in drenažnih črpalk,
 • elektro omaro, delovanje zasilne razsvetljave, delovanje stikala "IZKLOP V SILI",
 • raztezne posode,
 • delovanje mehčalne naprave za polnjenje sistema centralnega ogrevanja,
 • delovanje dozirne črpalke za dodajanje polifosfatov za pripravo tople vode,
 • delovanje regulacije ogrevanja objekta in po potrebi prilagoditev nivoja ogrevanja in časovnih programov.

Ko se prepričamo, da so vsa zgoraj našteta dela temeljito opravljena, ste lahko mirni, saj je vasa kotlovnica pripravljena na novo ogrevalno sezono.

01/366-63-68

041/640 864

01/428 98 67

servis@krstinc.si

MNENJA DOSEDANJIH STRANK

“Ključ za uspeh je zadovoljna stranka.”

NASVETI STROKOVNJAKOV

“Prisluhnite strokovnemu mnenju.”

Če se še ogrevate s starim plinskim atmosferskim kotlom, je čas za razmislek o nakupu novega kondenzacijskega plinskega kotla, ki ga odlikujeta velik izkoristek in tiho delovanje. Sodobni sobni regulatorji pa poskrbijo, da je želena temperatura v prostoru kar se da enakomerna.

Tomaž

Večdesetletne izkušnje kažejo, da se izognete nepotrebnim urgentnim popravilom ogrevalne naprave, če se enkrat na leto odločite za njen redni pregled.

Nataša

Predlagam, da občasno preverite tlak vode v ogrevalnem sistemu in ga ob morebitnem prenizkem tlaku dopolnite z vodo. Tlak vode v sistemu centralnega ogrevanja stanovanjske hiše naj bi bil 1,5–1,8 bara. Če se po ceveh sliši šumenje, gre za zrak v sistemu ogrevanja, ki ga v več poskusih odzračite na radiatorjih.

Dejan

Če je vaša plinska naprava namenjena le ogrevanju in ne uporabljate plina v hiši ali stanovanju za druge namene, svetujem, da po končani kurilni sezoni zaprete plinsko pipo pred plinskim števcem. Če kuhate s plinom, zaprite plinsko pipo pred kotlom.

Gašper

Zima 2016/2017 je spet pokazala zobe in velikokrat se je zgodilo, da je bilo razlog izpada ogrevanja, kjer uporabljate kurilno olje, izločanje parafina zaradi nizkih temperatur. Predlagam, da zaščitite cisterno, sesalni priključek na cisterni in oljevod pred mrazom oz. dovolj zgodaj dodate aditiv med kurilno olje v cisterni.

Rok

NAROČILO NA SERVIS
NAROČILO ZA VPIS V BAZO

Kako pogosto vzdržujete ogrevalno napravo?

POTRDI
REZULTATI

letno

55%

na dve leti

28%

več kot dve leti

15%

ne vzdržujem, kličem ob okvari

4%

Napišite svoje mnenje.

Vsako mnenje šteje.

ODDAJ MNENJE

naročilo za vpis v bazo

Baza, kot jo imenujemo, že ta hip vključuje številne naše stranke in z njimi celoten sklop visoko priporočljivih rednih vzdrževanj opreme, ki smo jih v podjetju Krštinc za njih nameščali v različne objekte.

Redno vzdrževanje opreme pa bo tudi vam zagotovilo nemoteno delovanje z maksimalnim izkoristkom kapacitet, manj oziroma nič nevšečnosti, ki se nam rade pripetijo ob najbolj neprimernem času, kot so konci tedna, prazniki ali pa ob nezavidljivih vremenskih razmerah z nizkimi temperaturami.

Redni pregledi pa na drugi strani prinašajo številne prednosti:

 • odpravo morebitnih težav,
 • urejenost naprave,
 • manj prostora za morebitne napake v delovanju in
 • navsezadnje zmanjšanje možnosti nepotrebnih stroškov.

Zato smo šli korak dlje! Prijavite se še danes v našo bazo rednega vzdrževanja naprave.

Poleg vsakoletnih pregledov bomo svojim strankam, vpisanim v bazo rednih letnih pregledov in vzdrževanj, dodatno omogočili tudi najbolj urgentna popravila – vsak dan v tednu!

Tu smo za vas - vedno!

Naročam enkrat letno pregled naprave

Oddaj naročilo

Pošljite sporočilo

Za kakoršnekoli informacije smo vam na voljo preko spodnjega obrazca ali naslednjih telefonskih številk:

Stacionarni telefon: 01 366 63 68
Mobilni telefon: 041 640 864

Polja označena z * je potrebno nujno izpolniti!

pošlji sporočilo