Priprava vode centralnega ogrevanja

Osnovna priprava vode za plinske peči, plinske kotle ter razne kotle centralnega ogrevanja oz. sisteme ogrevanja je mehčanje vode. Mehčanje vode je vezava Ca in Mg ionov in poteka pri pretoku vode skozi plast ionskega izmenjevalca. Ko se ionski izmenjevalec izčrpa, se regenerira z raztopino natrijevega klorida (soli). S tem se ionski izmenjevalec ponovno aktivira. Voda, ki nima več vezanih Ca in Mg ionov v obliki karbonata, je mehka voda in kot taka primerna za polnjenje sistema ogrevanja. Vodni kamen ne izloča več v kotlu, grelnih površinah in cevnih inštalacijah. Za pripravo kotlovne vode je predpisana trdota do 0,05 0dH (0 mg CaCO3/l).

KONDICIONIRANJE DODAJNE VODE

Poleg osnovne priprave ogrevane vode za plinske peči, plinske kotle ter razne kotle centralnega ogrevanja oz. sisteme ogrevanja s postopkom mehčanja, je potebno mehčano vodo še kondicionirati z dodajanjem inhibitorja proti nastajanju oblog in korozije. Inhibitor omogoča:

  • kot reducent preprečuje kisikovo korozijo
  • s kombinacijo kompleksantov in disperzantov se omogoča sekvestriranje kationov, ovira kristalizacijo, dispergira in suspendira delce, kot so kalcijev karbonat, silikati, železovi oksidi ter hidroksidi
  • alkalna komponenta vzdržuje predpisano pH vrednost

Inhibitor se dodaja občasno (glede na analizo) z dozirno črpalko v razvodni kolektor za kotlom. Količina dodanega inhibitorja je odvisna od količine raztopljenega kisika v vodi in se določi z merjenjem sulfita in fosfata po dodajanju inhibitorja. Za ogrevne sisteme so predpisane vrednosti: skupna trdota do 0,05 0dH, 5-30 mg sulfita/l in 5-15 mg fosfata/l. Ti pogoji veljajo za kotle in inštalacije iz jekla. Če so prisotne še druge kovine, kot aluminij, baker in njihove zlitine, se priporoča dodajanje inhibitorja, ki tvori zaščitno oblogo na površini cevi oz. kotla. Z zaščitno oblogo preprečimo tvorbo galvanskega člena med različnimi kovinami, ki povzroča korozijo ali raztapljanje kovin.

NAROČILO NA SERVIS

Želite, da vam opravimo servis ogrevalne naprave?

Izpolnite kontaktno naročilnico in v kratkem vas bomo kontaktirali.

NAROČI SE ZDAJ

NAROČILO ZA VPIS V NAŠO BAZO STRANK

Želite prepustiti skrb za vašo ogrevalno napravo strokovnjaku?

Vpišite se v bazo strank in mi bomo poskrbeli, da vam bo vedno toplo.

VPIŠI SE ZDAJ

KONTAKTNI PODATKI

Telefon: 01 366 63 68

GSM: 041 640 864

Fax: 01 428 98 67

GSM: 041 640 864

E-mail: servis@krstinc.si

01/366-63-68

041/640 864

01/428 98 67

servis@krstinc.si

MNENJA DOSEDANJIH STRANK

“Ključ za uspeh je zadovoljna stranka.”

NASVETI STROKOVNJAKOV

“Prisluhnite strokovnemu mnenju.”

Če se še ogrevate s starim plinskim atmosferskim kotlom, je čas za razmislek o nakupu novega kondenzacijskega plinskega kotla, ki ga odlikujeta velik izkoristek in tiho delovanje. Sodobni sobni regulatorji pa poskrbijo, da je želena temperatura v prostoru kar se da enakomerna.

Tomaž

Večdesetletne izkušnje kažejo, da se izognete nepotrebnim urgentnim popravilom ogrevalne naprave, če se enkrat na leto odločite za njen redni pregled.

Nataša

Predlagam, da občasno preverite tlak vode v ogrevalnem sistemu in ga ob morebitnem prenizkem tlaku dopolnite z vodo. Tlak vode v sistemu centralnega ogrevanja stanovanjske hiše naj bi bil 1,5–1,8 bara. Če se po ceveh sliši šumenje, gre za zrak v sistemu ogrevanja, ki ga v več poskusih odzračite na radiatorjih.

Dejan

Če je vaša plinska naprava namenjena le ogrevanju in ne uporabljate plina v hiši ali stanovanju za druge namene, svetujem, da po končani kurilni sezoni zaprete plinsko pipo pred plinskim števcem. Če kuhate s plinom, zaprite plinsko pipo pred kotlom.

Gašper

Zima 2016/2017 je spet pokazala zobe in velikokrat se je zgodilo, da je bilo razlog izpada ogrevanja, kjer uporabljate kurilno olje, izločanje parafina zaradi nizkih temperatur. Predlagam, da zaščitite cisterno, sesalni priključek na cisterni in oljevod pred mrazom oz. dovolj zgodaj dodate aditiv med kurilno olje v cisterni.

Rok

NAROČILO NA SERVIS
NAROČILO ZA VPIS V BAZO

Kako pogosto vzdržujete ogrevalno napravo?

POTRDI
REZULTATI

letno

55%

na dve leti

28%

več kot dve leti

15%

ne vzdržujem, kličem ob okvari

5%

Napišite svoje mnenje.

Vsako mnenje šteje.

ODDAJ MNENJE

naročilo za vpis v bazo

Baza, kot jo imenujemo, že ta hip vključuje številne naše stranke in z njimi celoten sklop visoko priporočljivih rednih vzdrževanj opreme, ki smo jih v podjetju Krštinc za njih nameščali v različne objekte.

Redno vzdrževanje opreme pa bo tudi vam zagotovilo nemoteno delovanje z maksimalnim izkoristkom kapacitet, manj oziroma nič nevšečnosti, ki se nam rade pripetijo ob najbolj neprimernem času, kot so konci tedna, prazniki ali pa ob nezavidljivih vremenskih razmerah z nizkimi temperaturami.

Redni pregledi pa na drugi strani prinašajo številne prednosti:

  • odpravo morebitnih težav,
  • urejenost naprave,
  • manj prostora za morebitne napake v delovanju in
  • navsezadnje zmanjšanje možnosti nepotrebnih stroškov.

Zato smo šli korak dlje! Prijavite se še danes v našo bazo rednega vzdrževanja naprave.

Poleg vsakoletnih pregledov bomo svojim strankam, vpisanim v bazo rednih letnih pregledov in vzdrževanj, dodatno omogočili tudi najbolj urgentna popravila – vsak dan v tednu!

Tu smo za vas - vedno!

Naročam enkrat letno pregled naprave

Oddaj naročilo

Pošljite sporočilo

Za kakoršnekoli informacije smo vam na voljo preko spodnjega obrazca ali naslednjih telefonskih številk:

Stacionarni telefon: 01 366 63 68
Mobilni telefon: 041 640 864

Polja označena z * je potrebno nujno izpolniti!

pošlji sporočilo