Zračno gretje s plinom

Ko govorimo o industrijskem gretju večina naših strokovnjakov pomisli na velike kotlovnice, cevovodne sisteme, sisteme primarnih in sekundarnih črpalk, množico radiatorjev, fan-coilov, regulacijskih ventilov, kanalov, ventilatorjev itd. Stabilno, veliko, močno in komplicirano. Takšen pristop gretja velikih objektov izvira iz dveh globoko ukoreninjenih tradicij:

Prva je tradicija kotlovskega/vodenega gretja. Takšen pristop je povzet od Nemcev, ki so tudi danes vodilni po vprašanju proizvodnje kotlov, gorilnikov in vodnih črpalk. Takšna evropska šola je velik vzor našim, in ne samo našim inženirjem, ki so odrasli na »Recknagelu« in katerim je izračun velikih in resnih kotlovskih postrojenj za gretje bil eden od zanimivejših in zagotovo donosnih poslov.

Druga tradicija se nanaša na velike komplekse projektirane in izvedene v zadnji polovici prejšnjega stoletja. Večina teh objektov, tako naših kot tudi v delu centralne in vzhodne Evrope, je imela povem drug pristop energetskim vprašanjem in zelo pogosto je prihranek energije kot tudi zmanjšanje investicijskih stroškov imelo drugorazredni značaj. K temu se je, v določenih primerih, morala priznati tudi efektivna potreba za takšno postrojenje z ozirom, da so neredko takšni kompleksi zaposlovali tisoče, in včasih tudi deset tisoče delavcev.

Povsem drugačna tradicija prihaja z druge obale Atlantika, kjer se praktično kompletna ameriška industrija ogreva z direktnim ali indirektnim sistemom na plin brez uporabe vode kot prenosnega toplotnega fluida. Ti sistemi so se v večji količini prenesli v teku šestdesetih in sedemdesetih let prejšnjega stoletja v Evropi tako, da imamo danes nekaj tržišč, katera so prvenstveno orientirana na plinske grelnike zraka. To so najprej Belgija, Italija, Velika Britanija in Nizozemska v katerih se tudi nahajajo največji proizvajalci takšnih grelnikov. Čeprav so Francija in Nemčija tendencionalna tržišča naklonjena kotlovskim postrojenjem, se v poslednjih nekaj deset letih vidijo značajne spremembe in so sedaj prisotni pojavi novih proizvajalcev s teh področij.

Najdaljšo tradicijo v Evropi, imajo vsekakor italijanski in belgijski grelniki, kateri imajo skupaj preko 70 % celotnega evropskega tržišča teh proizvodov.

Princip dela, inštalacija in projektiranje

V tem kratkem prikazu se bomo zadržali na stenskih plinskih grelnikih zraka. To so svojevrstna kombinacija klasičnih direktnih grelnikov zraka montiranih na tleh in visečih fan-coilov, ki uporabljajo toplo vodo iz kotlovnice.

Princip dela je zelo enostaven: naravni ali tekoči naftni plin izgoreva v gorišču s pomočjo zunanjega zraka, vreli izpušni plini pa se vodijo skozi izmenjevalce toplote okoli katerih, potiskan z zunanjim aksialnim ventilatorjem, kroži zrak iz prostora ki direktno ogreva objekt. Izpušni plini se s prisilno ventilacijo vodijo po dimniku. Grelniki morajo biti inštalirani kot tip B ali tip C in v skladu z evropsko normo EN 1020 katera regulira družino direktnih grelnikov zraka.

Toplotne moči plinskih grelnikov so med 15 do 90 kW. Velika večina instalacij koristi naprave med 20 in 50 kW zaradi idealnega spoja modulacije, optimalne porazdelitve toplotne moči in distribucije toplega zraka.

Bistvo klasičnih grelnikov postavljenih na tla je da, mimo tega da zavzemajo dragoceni prostor, se proizvedeni topli zrak zaradi svoje zelo visoke izstopne temperature zelo hitro dvigne, s tem prihaja do razslojevanja temperature po višini prostora. Ta negativni učinek toplotnega razslojevanja (stratifikacije) je v večini zmanjšan z uporabo modernih stenskih plinskih sistemov za ogrevanje. Nekateri imajo vgrajene patentirane izmenjevalce toplote in zato so stropni cirkulacijski ventilatorji nepotrebni.

Te naprave so majhnih dimenzij, lahki so za montažo in vzdrževanje, cenovno so ugodni in ne zahtevajo velikih gradbenih in inštalacijskih del. Praktično jih lahko montira vsak inštalater, ki le ima izkušnje s plinom. Moduliranost sistema omogoča uporabo kadar in kjer je potrebno.

Projektiranje teh sistemov je zelo enostavno, seveda pa mora biti v skladu z osnovami teorije o kroženju zraka. Grelniki imajo pretok zraka od 1000 do 6000 m3/h in doseg med 10 in 25 metrov v odvisnosti od toplotne.

Doseg je osnovan na vrednosti minimalne rezidualne hitrosti zraka v objektu in to kadar doseže 1 m/s. Pod dosegom razumemo maksimalno oddaljenost med napravo in steno objekta ali drugih naprav.

Temperatura gretega zraka se poveča znotraj grelnika za 30 – 40 °C, kar pomeni, da je temperatura izhodnega zračnega toka nižja od 60 °C. Optimalna višina instalacije je med 2,5 in 3,5 m. Ta dva pogoja omogočata optimalno temperaturo na tleh in zahvaljujoči nizki temperaturi izhodnega zračnega toka, pomembno se zmanjšuje efekt razslojevanja (stratifikacije). Ena naprava, odvisno od moči in vrste objekta, lahko ogreva od 100 do 400 m2 prostora.

V splošnem se sistem sestoji od več modelov kateri se kontrolirajo preko enega ali več termostatov, s tem je omogočena avtonomija in kontrola. Tipične inštalacije se gibljejo od nekaj naprav pa vse do nekaj deset grelnikov. Tudi v Sloveniji je že vgrajenih veliko naprav različnih velikosti.

Prihodnost

Vse večje orientiranje slovenskega gospodarstva k manjšemu in srednjemu podjetništvu kot tudi neobhodno racionaliziranje in težnja za čim večjim prihrankom pogonskih stroškov, vodi projektante in inštalaterje v situacijo, da potrebujejo naprave za ogrevanje, katere z minimalno investicijo omogočajo maksimalno udobnost in sigurnost. Če samo pogledamo primer Češke in Madžarske kjer so se prejšnji veliki industrijski kompleksi razprodali in razdelili in nato rekonstruirali, da bi ponovno oživeli. Velikih kotlovnic ni več, ker ni bilo ne računice ne smisla da se rekonstruirajo. Rekonstrukcija gretja skoraj vseh takšnih objektov je na novo osnovana z direktnim plinskim moduliranim sistemom, kjer je vsaki proizvodni prostor ali skladišče avtonomen uporabnik svojega toplotnega sistema.

Enostavnost in hitrost montaže, enostavno vzdrževanjein nepogojevanje inštalaterjem za specialna orodje ali opremo, dajejo veliko prednost plinskim stenskim grelnikom v odnosu na nekatere druge zahtevne sisteme za gretje.

Organizacija evropskih proizvajalcev Euro-Air zbira vse vodilne proizvajalce takšnih naprav.

Potrebno je le biti pozoren na prisotnost oznake kvalitete Euro-Air. Ti so na vseh napravah katere so proizvedene in kontrolirane v skladu z njihovimi standardi.

NAROČILO NA SERVIS

Želite, da vam opravimo servis ogrevalne naprave?

Izpolnite kontaktno naročilnico in v kratkem vas bomo kontaktirali.

NAROČI SE ZDAJ

NAROČILO ZA VPIS V NAŠO BAZO STRANK

Želite prepustiti skrb za vašo ogrevalno napravo strokovnjaku?

Vpišite se v bazo strank in mi bomo poskrbeli, da vam bo vedno toplo.

VPIŠI SE ZDAJ

KONTAKTNI PODATKI

Telefon: 01 366 63 68

GSM: 041 640 864

Fax: 01 428 98 67

GSM: 041 640 864

E-mail: servis@krstinc.si

01/366-63-68

041/640 864

01/428 98 67

servis@krstinc.si

MNENJA DOSEDANJIH STRANK

“Ključ za uspeh je zadovoljna stranka.”

NASVETI STROKOVNJAKOV

“Prisluhnite strokovnemu mnenju.”

Če se še ogrevate s starim plinskim atmosferskim kotlom, je čas za razmislek o nakupu novega kondenzacijskega plinskega kotla, ki ga odlikujeta velik izkoristek in tiho delovanje. Sodobni sobni regulatorji pa poskrbijo, da je želena temperatura v prostoru kar se da enakomerna.

Tomaž

Večdesetletne izkušnje kažejo, da se izognete nepotrebnim urgentnim popravilom ogrevalne naprave, če se enkrat na leto odločite za njen redni pregled.

Nataša

Predlagam, da občasno preverite tlak vode v ogrevalnem sistemu in ga ob morebitnem prenizkem tlaku dopolnite z vodo. Tlak vode v sistemu centralnega ogrevanja stanovanjske hiše naj bi bil 1,5–1,8 bara. Če se po ceveh sliši šumenje, gre za zrak v sistemu ogrevanja, ki ga v več poskusih odzračite na radiatorjih.

Dejan

Če je vaša plinska naprava namenjena le ogrevanju in ne uporabljate plina v hiši ali stanovanju za druge namene, svetujem, da po končani kurilni sezoni zaprete plinsko pipo pred plinskim števcem. Če kuhate s plinom, zaprite plinsko pipo pred kotlom.

Gašper

Zima 2016/2017 je spet pokazala zobe in velikokrat se je zgodilo, da je bilo razlog izpada ogrevanja, kjer uporabljate kurilno olje, izločanje parafina zaradi nizkih temperatur. Predlagam, da zaščitite cisterno, sesalni priključek na cisterni in oljevod pred mrazom oz. dovolj zgodaj dodate aditiv med kurilno olje v cisterni.

Rok

NAROČILO NA SERVIS
NAROČILO ZA VPIS V BAZO

Kako pogosto vzdržujete ogrevalno napravo?

POTRDI
REZULTATI

letno

55%

na dve leti

28%

več kot dve leti

15%

ne vzdržujem, kličem ob okvari

5%

Napišite svoje mnenje.

Vsako mnenje šteje.

ODDAJ MNENJE

naročilo za vpis v bazo

Baza, kot jo imenujemo, že ta hip vključuje številne naše stranke in z njimi celoten sklop visoko priporočljivih rednih vzdrževanj opreme, ki smo jih v podjetju Krštinc za njih nameščali v različne objekte.

Redno vzdrževanje opreme pa bo tudi vam zagotovilo nemoteno delovanje z maksimalnim izkoristkom kapacitet, manj oziroma nič nevšečnosti, ki se nam rade pripetijo ob najbolj neprimernem času, kot so konci tedna, prazniki ali pa ob nezavidljivih vremenskih razmerah z nizkimi temperaturami.

Redni pregledi pa na drugi strani prinašajo številne prednosti:

  • odpravo morebitnih težav,
  • urejenost naprave,
  • manj prostora za morebitne napake v delovanju in
  • navsezadnje zmanjšanje možnosti nepotrebnih stroškov.

Zato smo šli korak dlje! Prijavite se še danes v našo bazo rednega vzdrževanja naprave.

Poleg vsakoletnih pregledov bomo svojim strankam, vpisanim v bazo rednih letnih pregledov in vzdrževanj, dodatno omogočili tudi najbolj urgentna popravila – vsak dan v tednu!

Tu smo za vas - vedno!

Naročam enkrat letno pregled naprave

Oddaj naročilo

Pošljite sporočilo

Za kakoršnekoli informacije smo vam na voljo preko spodnjega obrazca ali naslednjih telefonskih številk:

Stacionarni telefon: 01 366 63 68
Mobilni telefon: 041 640 864

Polja označena z * je potrebno nujno izpolniti!

pošlji sporočilo